Programmaverantwoording

Programma Samen Leven

Deelprogramma Gezondheid

Wat hebben we bereikt?

Om de inwoners te helpen en ondersteunen bij het aanleren en vasthouden van een gezondere leefstijl organiseerden we heel veel activiteiten. We noemen slechts enkele: het leefstijlprogramma Gezonde Leefstijlinterventie (GLI) met extra sportlessen, een informatiebijeenkomst met Erik Scherder als gastspreker, de inzet van de gezonde schooladviseur, de sportpedagoog, bijeenkomsten over vitaal ouder worden en het realiseren van een atletiekvoorziening op de Meerpaal.
Op het gebied van mentale gezondheid zaten we niet stil, want na corona is hier nog steeds behoefte aan. Zo zorgden we dat jongeren elkaar konden ontmoeten via JoinUs en activiteiten bij Shine en heeft elk eerstelijns medisch centrum (EMC) nu een POH GGZ Jeugd (praktijkondersteuner huisartsen GGZ jeugd). Voor de oudere en kwetsbare inwoners zetten we in op huisbezoeken aan ouderen en de inzet van het EropAf!team. En voor de aanstaande ouders was er ondersteuning via het programma OudersInc, om goed voorbereid te zijn op alle facetten van het ouderschap en de veranderende partnerrol.
Eind 2022 gingen de nieuwe contracten in voor Wmo Individuele Begeleiding, hierin maakten we afspraken over een integrale benadering en het inzetten van voorliggende voorzieningen.

Doelstellingen en effectindicatoren deelprogramma Gezondheid

Doel

Omschrijving

Bron

Realisatie

Raming

Realisatie

2019

2020

2021

2022

1.  Inwoners hebben een positieve gezondheid.

1.1

Sociale Kracht van inwoners

Monitor Sociale Kracht

7,7

7,7

7,7

7,7

X

2.  Inwoners hebben een gezonde leefstijl.

2.1

% Volwassenen dat tenminste 1x per week sport

Monitor Sociale Kracht

68%

77%

76%

74%

X

3.  Inwoners, en met name jongeren, kunnen omgaan met maatschappelijke druk.

3.1

% inwoners zonder psychische gezondheidsproblemen

Monitor Sociale Kracht

88%

88%

83%

88%

X

4.  Gezinnen met jeugd-GGZ problematiek worden snel geholpen.

4.1

% cliënten dat zegt: ik werd tijdig geholpen

CEO

70%

67%

70%

X

5.  Ouderen ervaren regie over hun eigen leven.

5.1

Zelfredzaamheid van inwoners

Monitor Sociale Kracht

8,2

8,2

8,2

8,2

X

6.  Inwoners zijn weinig eenzaam.

6.1

Mate van eenzaamheid

Monitor Sociale Kracht

8,6

8,1

8,1

8,6

X

Bij doelstelling 1, 5 en 6 betreft het een score van 1 tot 10 op basis van onderzoek vanuit Monitor Sociale Kracht (MSK)

CEO: Cliëntentevredenheidsonderzoek

Wat hebben we daarvoor gedaan?

  • 360 inwoners van Houten nemen deel aan het leefstijlprogramma Gezonde leefstijlinterventie (GLI), waarbij er extra sportlessen waren.
  • Met Join Us en via Shine zorgden we dat eenzame jongeren via diverse (sport)activiteiten elkaar konden (blijven) ontmoeten.
  • We zetten in op het EropAf team, huisbezoeken aan ouderen, het organiseren van sportactiviteiten met de sportverenigingen en het werven van nieuwe leden.
  • Om inwoners te verleiden tot en informeren over een gezonde leefstijl kwam Erik Scherder spreken op een bijeenkomst; 270 inwoners kwamen naar hem luisteren.
  • Om de ouder wordende inwoners te informeren over wat voor hun leeftijdsfase belangrijk is organiseerden we drie bijeenkomsten over vitaal ouder worden (gezond brein, gezonde voeding en valpreventie); 90 inwoners kwamen hier op af.
  • Een gezonde leefstijl kun je het beste vroeg aanleren. De gezonde schooladviseur kwam in het schooljaar 2021-2022 naar zeven scholen (3 PO en 4 VO). In het schooljaar 2022-2023 bezoekt de gezonde schooladviseur 13 scholen (10 PO en 3 VO).
  • Om sportverenigingen te ondersteunen met leden die wat extra’s nodig hebben zetten we de sportpedagoog in bij zes sportverenigingen. De ervaringen zijn positief, dus zetten we dit door in 2023. En ook de pilot Breed Motorische ontwikkeling en Topsport die inspireert.
  • Om het sport- en beweegaanbod te laten aansluiten bij de behoefte van onze inwoners realiseerden we een atletiekvoorziening op Sportpark De Meerpaal.
  • Om jonge ouders voor te bereiden op hun ouderrol en hun rol als partners boden we de training Ouders Inc. Aan; 162 jonge ouders deden hieraan mee.
  • Om al onze jongeren de mentale ondersteuning te kunnen bieden die ze, vooral in en na corona, nodig hebben, hebben alle EMC’s een POH-ers jeugd GGZ (PraktijkOndersteuner Huisarts).
  • Vanuit het leefstijlakkoord Healthy Houten voerden we diverse activiteiten uit op het gebied van gezond gewicht en bewegen, drugsgebruik, roken, alcohol, gamen en het verbeteren van mentaal welbevinden. Daarbij valt te denken aan campagnes, bijeenkomsten, storytelling, beweegactiviteiten, huisbezoeken en valpreventieactiviteiten.
  • Vanuit het programma Kansrijke Start, bouwden we aan een netwerk van 22 partners. We voerden samen met hen diverse acties uit: een verloskundige praktijk rolde Centering Pregnancy uit, voor stiefgezinnen waren er sessies om te leren omgaan met de dynamiek en complexiteit in een samengesteld gezin en SIEN zette een workshop op om te leren aan professionals hoe je ouders met een verstandelijke beperking herkent.
  • De nieuwe inkoopstrategie jeugd werkten we samen met vertegenwoordigers van de Sociale Teams regionaal verder uit. Hierin richtten we terminologie regiobreed eenduidig in. De inkoopstrategie implementeren we in 2023 binnen het Sociaal Team Houten en de Regionale Backoffice Lekstroom.

   Global Goal 2,3,5,9,10,11,17

Deze pagina is gebouwd op 10/19/2023 15:30:49 met de export van 05/09/2023 08:50:51