Programmaverantwoording

Programma Samen Leven

Deelprogramma Thuis

Wat hebben we bereikt?

Het deelprogramma Thuis heeft als doel zo lang mogelijk veilig en prettig (en zo zelfstandig als mogelijk) te wonen in een aangename sociale omgeving. We investeerden in het bevorderen van een goed opvoedklimaat zodat jeugdigen stabiel en veilig kunnen opgroeien. Er kwamen meer gelijkvloerse woningen voor onze senioren en de wooncoach dacht met hen mee hoe zij zelf tijdig hun woning kunnen aanpassen om zo lang mogelijk veilig en zelfstandig te kunnen wonen.
Ook kwetsbare inwoners zoals inwoners met een psychische beperking willen veilig en prettig wonen. Dit vraagt vooral om begrip van mensen om hen heen en in de buurt. We werkten aan het doorbreken van het stigma hierop, het signaleren van deze doelgroep en aan het goed doorverwijzen naar de juiste hulp en ondersteuning. Ook op het gebied van wonen.
Om dit te bewerkstellingen investeerden we om integraal samen te werken zowel intern als extern op het gebied van ‘wonen en zorg', en tussen het sociale domein en het ruimtelijk domein. Door dit beter te borgen, elkaar weten te vinden op het juiste moment, en door te werken aan gezamenlijke projecten en opdrachten werken we vanuit een gedeelde visie aan dezelfde doelstelling. Namelijk de inwoner een passende woonplek in de samenleving kunnen bieden. Zo werkten de domeinen ruimten en sociaal samen aan het uitvoeringsprogramma van de woonvisie, adviseerden het sociaal domein bij ruimtelijke (herontwikkel-)projecten en faciliteerden we woon-(zorg)initiatieven. Voor jeugdigen is dit in een zo gezinsmogelijk ingerichte setting. Met de transformatieopgaven voor jeugd in de nieuwe inkoopstrategie jeugd (2022 e.v.) krijgen jeugdzorgaanbieders een gezamenlijke opdracht jongeren zo thuis mogelijk op laten groeien, met als doel het voorkomen van uithuisplaatsingen. Dit betekent bij voorkeur een behandelsetting met passende ambulante hulp, thuis, of als dat echt niet anders kan zo dichtbij huis als mogelijk.

Doelstellingen en effectindicatoren deelprogramma Thuis

Doel

Omschrijving

Bron

Realisatie

Raming

Realisatie

2019

2020

2021

2022

1.  Jongeren en ouderen hebben een passende woning.

1.1

% sociale huurwoning ten opzichte van totaal aantal woningen

-

25%

25%

24%

24,2%

24,2%

2.  De woonomgeving in Houten is fysiek (veilig) en sociaal passend.

2.1

Nieuwbouw van gelijkvloerse woningen

Planvoorraad wonen

78%

70%

80%*

3.  Er zitten zo min mogelijk jongeren in jeugdhulp met verblijf.

3.1

Aantal jongeren pleegzorg, gezinshuis of alternatieven

Regionale backoffice

73

77

85

80

43**

4.  Kwetsbare inwoners hebben een prettige en veilige plek in hun eigen woonomgeving en ontvangen hierbij passende hulp.

-

NB. Voor doelstelling 4 is geen effectindicator. We nemen deze wel mee in onderstaande tekst.

* De opmerkelijke toename van het percentage gelijkvloerse woningen (op het geheel van de nieuwbouw) is waarschijnlijk het gevolg van de ambitie daaromtrent van 80% in de Woonvisie 2021-2030.

** Door de wijziging van het woonplaatsbeginsel jeugd op 1 januari 2022 nam het aantal jeugdigen waarvoor de gemeente Houten financieel verantwoordelijk is fors af. Bij het opstellen van de streefcijfers voor 2021 in 2020 was nog niet bekend dat het woonplaatsbeginsel jeugd zo'n forse invloed zou hebben op het aantal cliënten in verblijf voor de gemeente Houten.

Wat hebben we daarvoor gedaan?

Jongeren en ouderen hebben een passende woning

  • We benutten de nieuwe Woonvisie 2021-2030 voor het uitwerken van de integrale benadering van huisvestingsvraagstukken wonen, zorg en welzijn. Het project ‘Comfortabel Wonen 63+’ kwam verder tot uitvoering en we startten met een eerste verkenning van de verplichte woonzorgvisie.
  • Drie Houtense jongeren maakten gebruik van Kamers met Aandacht (voor de gehele Lekstroom was de afspraak dat in 2022 zes kamers beschikbaar moesten komen).

Transformatie jeugdhulp met verblijf
We werkten aan het contractmatig vastleggen van de in 2021 vastgestelde ambities. Uitgangspunt hierin is dat we jongeren zo thuis mogelijk helpen. Mocht dit niet mogelijk zijn dan verblijven zij zo kort mogelijk in een voorziening die zo thuis mogelijk is (bijvoorbeeld in een pleeggezin, gezinshuis of in een essentiële functie). Om deze vormgeving en samenwerking tussen de aanbieders en de verwijzers naar jeugdhulp te bespoedigen, stelden we voor de komende drie jaar een gezamenlijk transformatieplan op dat we in 2023 uitrollen.

We verlengden de contractafspraken met de werkorganisatie Yeph met twee jaar. Het gaat hier om de ‘essentiële functies’, wat staat voor hooggespecialiseerde jeugdhulp voor kinderen en jongeren in een zeer kwetsbare positie in de provincie Utrecht. Hierbij krijgen zij 24-uurs behandeling. Dit met als doel dat de stabiliteit, veiligheid en positieve interactie tussen het kind en zijn omgeving herstelt zodat hij/ zij/hen daarna weer thuis of zo thuis mogelijk kan wonen. De regionaal opererende omdenk- en expertpool (ROEL) biedt hierin ondersteuning.

Voorkomen van kindermishandeling, huiselijk geweld en ouderenmishandeling
Om kindermishandeling, huiselijk geweld en ouderenmishandeling te herkennen, bespreekbaar te maken en een halt toe te roepen boden we professionals trainingen en netwerkbijeenkomsten aan.

Kwetsbare inwoners hebben een prettige en veilige plek in hun eigen woonomgeving en ontvangen hierbij passende hulp.
We gaven uitvoering aan het Uitvoeringsplan ‘Op weg naar een beschermd thuis in Houten’ (looptijd van 2020 t/m 2023). Het plan omvat een aantal bouwstenen:

  • lokale ambulante begeleiding & behandeling: een open middag voor naasten en samenwerkingspartners (met info over het gebiedsteam ggz).
  • persoonlijke ontwikkeling: ENIK Houten kreeg verder vorm met een avondopenstelling.
  • informele zorg en inclusieve wijk: we deden mee met het project ‘Een welkome wijk’ van Samen Sterk zonder Stigma/MIND, door o.a. het organiseren van bijeenkomsten over stigma voor professionals, voor vrijwilligers en voor inwoners.
  • signalering & preventie: het EropAf!team werkte aan het vergroten van het netwerk om zo snel mogelijk in contact te staan met de persoon waarover zorgen zijn en door te kunnen leiden naar zorg. Het aantal meldingen groeide naar 52.

Om de raad en de Adviesraad Sociaal Domein mee te nemen in het Regioplan U16 Beschermd Wonen, dat begin 2023 ter besluitvorming voorligt, organiseerden we een informatiebijeenkomst.

De woonomgeving in Houten is fysiek en sociaal passend

  • We willen dat inwoners met een zorgvraag, vaak ouderen, langer zelfstandig kunnen blijven wonen. Het liefst in de eigen vertrouwde woning of woonomgeving. Om hier inzicht in te krijgen maakten we een start met een verkenning naar woonservicegebieden in Houten. Deze zullen een onderdeel gaan uit maken van de verplichte woonzorgvisie.
  • We faciliteerden en ondersteunden verschillende wooninitiatieven:

  -   Het Vertrouwde Dorp voor (ouderen met) dementie.
  -   Droom van Schalkwijk voor kinderen en jongeren met matig/ernstig verstandelijk         beperkte jongvolwassenen vanaf 18 jaar.
  -   Communitybuilding bij woonprojecten Eikenhout en De Kiem: bijeenkomsten en een      handige app stimuleert de oprechte verbinding tussen inwoners.
  -   Voortzetten U10-project Living Lab Eerst een Thuis, met twee woonplekken voor         voormalige dakloze jongvolwassenen.
  -   De verkenning voor het ruimtelijk herontwikkelproject Beverakker benutten we voor      het opstellen van het programma van eisen voor deze locatie. In de verkenning was      veel aandacht voor samenwerking met en gebruik van kennis uit de buurt.

Er zitten zo min mogelijk jongeren in jeugdhulp met verblijf

  • Eind 2022 legden we de inkoopstrategie jeugdhulp uit 2021 contractueel vast en stemden we deze af met de aanbieders. Begin 2023 bekrachtigden we deze formeel. Door deze strategie gaan de Sociaal Teams in de Lekstroom uniform werken. Concreet komt er eenduidige regie op de toegang en de geleverde zorg, sturen we op doelrealisatie, effectieve inzet en tijdige afschaling van jeugdhulp.
  • Om breakdowns te voorkomen binnen pleeggezinnen en gezinshuizen ontwikkelden we samen met aanbieders Lekstroom breed transformatieplannen die we de komende drie jaar uitrollen.
  • Om pleegouders en gezinshuisouders handvatten te geven hoe om te gaan met bepaalde casuïstiek/vragen die bij hen leven ondersteunden we het lokale netwerk waarin zij onderling kennis en ervaring delen.
  • We deelden een ‘pleegouderwaardering’ uit in de vorm van een pakket die de mantelzorgers ook krijgen. De week van de pleegzorg gaven we aandacht via de sociale mediakanalen in de hoop dat er meer pleegouders bij komen.

   Global Goal 9,10,11,16,17

Deze pagina is gebouwd op 10/19/2023 15:30:49 met de export van 05/09/2023 08:50:51