Doelstellingen

Doelstelling 4: Inwoners die zorg nodig hebben en in de criminaliteit (dreigen te) belanden of overlast veroorzaken, glijden niet verder af

Doelstelling 4

Inwoners die zorg nodig hebben en in de criminaliteit (dreigen te) belanden of overlast veroorzaken, glijden niet verder af.

Effectindicatoren

Doel

Omschrijving

Bron

Realisatie

Raming

Realisatie

2019

2020

2021

2022

4.1

Meldingen jongerenoverlast

Politie en Meldpunt Jeugd en Veiligheid gemeente

275

700

563

350*

322

4.2

Meldingen overlast personen met verward gedrag

Politie

114

nnb

198

150

194**

4.4

Aantal PGA aanmeldingen ***

Team Samenleving

16

40

18

30

18

4.6

Aantal cases in het Top X overleg**** van het Veiligheidshuis

Veiligheidshuis

5

nnb

5

4

7

* Met de 4 nieuwe chill locaties voor jongeren verwachten we minder overlastmeldingen uit de buurt.

** De politie heeft geen verklaring voor deze afwijking.

*** Het gebiedsteam GGZ biedt sinds 2019 ook outreachende hulpverlening, dit betekent dat er minder casussen door hoeven te worden aangemeld voor de PGA. Het aantal jongeren dat voor de PGA wordt aangemeld zal door intensivering van de gemeentelijke regie op de aanpak dalen.

**** Lokale casuïstiek die in de PGA aanpak niet tot een oplossing wordt gebracht kan worden opgeschaald naar het Top X overleg in het Veiligheidshuis.

Wat hebben we daarvoor gedaan?

In 2022 werd het PGA-x systeem - waarin de convenantpartners veilig de essentiële informatie kunnen delen - intensief gebruikt en werd het lokale PGA overleg (Persoonsgerichte Aanpak Zorg en Veiligheid voor jeugd, volwassenen en woonoverlast) verder geoptimaliseerd. Deze intensieve samenwerking heeft als doel dat mensen die zorg en grenzen nodig hebben, niet verder afglijden, in de criminaliteit belandden of overlast veroorzaken. We hebben hiervoor diverse interventies ingezet - variërend van buurtbemiddeling, de inzet van het Sociaal Team of het EropAf Team, de uitvoering Wet Tijdelijk Huisverbod, nazorg van ex-gedetineerden en een opleiding Wet Aanpak Woonoverlast.

In 2022 hebben we een ernstige en langlopende overlastsituatie weten te beëindigen door een Bestuurlijke aanpak die heeft geresulteerd in een ontbinding van 2 huurovereenkomsten  waarna de rust in de desbetreffende buurten is teruggekeerd.

Door het RIEC MN is op verzoek van de gemeente in 2022 een onderzoek uitgevoerd naar de jonge aanwas in de drugscriminaliteit in Houten. Hieraan hebben diverse partners zoals politie, scholen, woningcorporatie en het eropaf-team deelgenomen. Ook zijn de onderzoekers op twee scholen met jongeren in gesprek gegaan. Uit het rapport blijkt dat de daadwerkelijke problematiek rondom jonge aanwas nog onvoldoende in beeld is. Het wenselijk is dat wordt ingezet op het voorkomen dat jongeren in de criminaliteit terecht komen. De banden met de scholen zijn daarom aangehaald en een projectaanpak is in voorbereiding gegaan.

Tijdens de onverwachtse ongeregeldheden bij de kermis hebben we samen met de politie dit in de kiem gesmoord door een effectieve aanpak. Er zijn stevige bestuurlijke maatregelen ingezet. Als vervolg is er een brief gestuurd aan de ouders van alle jongeren die negatief bij de politie in beeld zijn gekomen met als doel ouders aan te spreken op hun verantwoordelijkheid en een helpende hand te bieden indien dat gewenst was.

De aanpak voor jeugd en veiligheid binnen de gemeente Houten is geactualiseerd. De aanpak is gebaseerd op het regionaal convenant jeugdgroepenaanpak Midden-Nederland. De middelbare scholen zijn expliciet aangehaakt op de aanpak. De vier chill-locaties in Houten zijn dit jaar overwegend positief beoordeeld door politie, jongerenwerkers en de jeugd zelf. De meldingen jeugdoverlast zijn afgelopen jaar ook significant gedaald.

   Global Goal 4,5,11,12,16,17

Prestatie-indicatoren
Voor deze doelstelling is geen prestatie-indicator opgenomen.

Deze pagina is gebouwd op 10/19/2023 15:30:49 met de export van 05/09/2023 08:50:51