Wat hebben we bereikt?
In 2022 is er veel discussie geweest over zonnevelden en met name over windmolens. Het uiteindelijke resultaat zijn vergunningen voor Windpark Goyerbrug, zonneveld De Knoest en zonneveld De Heul en nieuwe geluidsnormen voor Windpark Houten. Samen zijn deze projecten na realisatie goed voor bijna 18% van het energieverbruik van Houten. Voor de toekomst is netcongestie een belangrijk aandachtspunt.
De verduurzaming van woningen ging goed in 2022. Door de hoge energieprijzen was het animo voor activiteiten van de organisaties van de Energietafel groot. Met het Energiehuis is er nu een fysieke plek waar inwoners terecht kunnen. In de Oorden is gestart met een isolatie-aanpak. Door de hoge prijzen werd energiearmoede een groot nieuw thema.
De ingezamelde hoeveelheid huishoudelijk afval is in 2022 flink gedaald ten opzichte van 2021. Waarschijnlijk omdat het afgelopen jaar minder thuis is gewerkt en klussen in en om het huis veelal tijdens de Corona-jaren 2020 en 2021 zijn uitgevoerd. Wellicht spelen ook de gestegen prijzen in 2022 mee: minder consumptie betekent ook minder afval.
Met het Actieplan circulaire economie is de samenwerking met !mpact Houten en het bedrijfsleven geformaliseerd in 2022. Dit zal de komende jaren leiden tot steeds meer circulaire projecten. Ondertekening van het Manifest Verantwoord Opdrachtgeven en Inkopen onderstreept de ambities van Houten om zoveel als mogelijk circulair in te kopen.
In 2022 is gestart met de uitvoering van het Klimaatadaptatieplan. Veel activiteiten liepen al vanuit het Water- en rioleringsplan en zijn doorgezet, zoals de subsidies voor groene daken en de ontkoppeling en ontstening van de openbare ruimte. Nieuw in 2022 waren een onderzoek naar koelteplekken, deelname aan het Nederlands kampioenschap Tegelwippen en de inzet van ontsteenambassadeurs.