Doelstellingen

Doelstelling 1: ENERGIE: De inwoners en bedrijven dragen bij aan de doelstelling om Houten energie-neutraal te maken.

Doelstelling 1

ENERGIE: Houten wordt energie- en klimaatneutraal in 2040. Alle energie die inwoners, bedrijven en instellingen samen verbruiken, wordt lokaal duurzaam opgewekt (100% lokale duurzame energie).

Effectindicatoren

Doel

Omschrijving

Bron

Realisatie

Raming

Realisatie

2019

2020

2021

2022

1.1

Hernieuwbare elektriciteit (is elektriciteit die is opgewekt uit wind, waterkracht, zon of biomassa) als percentage van totaal elektriciteitsverbruik (BBV)

Klimaatmonitor*

18,2%

26,7%**

nnb

23%**

nnb

1.2

Lokale duurzame energie als percentage van het totaal energieverbruik (inclusief verkeer)**

Klimaatmonitor*

7,6%

9,8%

nnb

11%

nnb

1.3

Gasverbruik gebouwde omgeving (miljoen m3 per jaar)

Klimaatmonitor*

26

24

nnb

23

nnb

*  Gegevens in de Klimaatmonitor zijn pas na twee jaar beschikbaar en worden daarna nog continu geactualiseerd naar de best beschikbare informatie. Een eerder gerapporteerd percentage kan daarom in de loop der tijd wijzigen.
** De realisatie in 2020 ligt inmiddels al hoger dan de raming voor 2022. Die raming is, achteraf gezien, te voorzichtig geweest. De groei in 2020 is ook relatief groot geweest.

Wat hebben we daarvoor gedaan?

  • In 2022 lag de nadruk voor de energietransitie op (voorbereiding van) realisatie. De Energietafel Houten heeft inwoners geholpen bij het verduurzamen van hun woningen. De gemeente ondersteunt de organisaties aan de Energietafel met subsidies voor hun activiteiten. Denk aan adviezen, informatieavonden en collectieve inkoopacties. Door de stijgende energieprijzen was het animo hiervoor het afgelopen jaar erg hoog. Dat zien we bijvoorbeeld ook terug in de groei van zonnepanelen op woningen in Houten. Afgelopen jaar zag Stedin het aantal (kleine) zonne-installaties in Houten groeien van 5.664 naar 7.321.
  • Extra activiteiten van de Energietafel in 2022 waren het Energiefestival en de start van het Energiehuis in de bibliotheek. Met het Energiehuis is er nu een fysieke plek waar inwoners terecht kunnen voor informatie over energiebesparing en duurzame opwekking. Zij konden digitaal al terecht op duurzaamhouten.nl en jouwhuisslimmer.nl. Duurzaamhouten.nl en de duurzaamheidspagina’s op houten.nl hebben het afgelopen jaar een grotere update gekregen.
  • In 2022 hebben de partijen aan de Energietafel met elkaar gesproken over de onderlinge samenwerking. Daarbij is ook gesproken over een mogelijke bestuurlijke samenvoeging van organisaties. Dit heeft ertoe geleid dat De Hoeven Energie eind 2022 is opgegaan in EnergieRijk Houten. Verdere samenvoeging is niet aan de orde. Wel wordt in 2023 gekeken naar hoe de ondersteuning daarvan het beste vorm gegeven kan worden. Dat zal naar verwachting leiden tot een herijking van de inzet van het energieteam en de subsidieregeling energietransitie.
  • Er zijn in 2022 vergunningen verleend voor zonneveld De Heul en zonneveld De Knoest. Deze zonnevelden kwamen, samen met zonneveld Oosterlaak, in een maatschappelijke tenderprocedure als beste uit de bus. Bij De Heul en De Knoest zijn de lokale energiecoöperaties Opgewekt Houten en Duurzaam Eiland mede-initiatiefnemer.
  • Windenergie deed veel stof opwaaien in 2022. Voor Windpark Goyerbrug is besloten om de vergunningprocedure toch te vervolgen. Na een dwangsom door de Raad van State en heroverweging van het park is eind 2022 de vergunning verleend. Daar is veel maatschappelijke en politieke discussie aan voorafgegaan. Ook voor Windpark Houten zijn nieuwe geluidsnormen vastgesteld, waardoor het windpark meer is gaan draaien dan in voorgaande jaren. De windparken en zonnevelden leveren na realisatie (2024/2025) een substantiële bijdrage aan de doelstellingen van het Energieplan en de Regionale Energie Strategie (RES): samen zijn ze goed voor bijna 18% duurzame energie.
  • Sinds afgelopen jaar is netcongestie een belangrijk aandachtspunt bij de realisatie van energieprojecten. De bouw van elektriciteitsstation Houten-Oost van Stedin is afgelopen jaar gestart. Bestaande projecten kunnen daardoor op het net aangesloten worden, maar daarna zit het station al vol. Uitvoering van nieuwe projecten zal meer en meer om creatieve oplossingen vragen. Pas aan het einde van dit decennium is de netcongestie naar verwachting helemaal opgelost.
  • Vanuit de Transitievisie Warmte is in 2022 voor de Oorden een isolatie-aanpak opgezet en gestart. In de Hoeven hebben we, met Europese subsidie, de kansen en randvoorwaarden voor een maatschappelijke energiedienstenorganisatie (m-EDO) onderzocht. Over de resultaten wordt de raad in 2023 geïnformeerd. Een m-EDO organiseert ontzorging van inwoners bij het verduurzamen van hun woning.
  • In Houten-Zuid is de verkenning voor een aardgasvrije startwijk (buiten de Vijfwal) afgerond. Via een enquête op "Houten praat mee" en een klankbordgroep zijn inwoners daarbij betrokken. In 2023 volgt een participatietraject en besluitvorming over de startwijk in college en raad. Binnen de Vijfwal onderzoekt Eneco de mogelijkheden voor verduurzaming van de warmtekrachtcentrale (WKC). Dit traject resulteert naar verwachting in 2023 in een vergunningaanvraag.
  • Een nieuw thema dat door de hoge energieprijzen veel aandacht gevraagd heeft in 2022 is energiearmoede. Het heeft geleid tot nieuwe samenwerkingen op het snijvlak van duurzaamheid en sociaal domein. In overleg met een groot aantal maatschappelijke organisaties is een plan van aanpak gemaakt voor effectieve besteding van de rijksmiddelen die we hiervoor gekregen hebben. Inzet is om mensen in energiearmoede te helpen met structurele besparingen. De uitvoering daarvan is eind 2022 gestart, maar zal grotendeels in 2023 plaatsvinden.

Prestatie-indicatoren
Voor deze doelstelling is geen prestatie-indicator opgenomen.

Deze pagina is gebouwd op 10/19/2023 15:30:49 met de export van 05/09/2023 08:50:51